Kynologie

Kynologie betekent de leer van de hond. Bij kynologie wordt de hond beoordeelt op de kenmerken die typerend zijn voor het ras. Denk hierbij aan de kleur, hoogte, gebit etc. maar ook op het gangwerk, stap en draf. 

Op een clubmatch worden deze raskenmerken door een keurmeester beoordeelt, daar heeft de V.D.H. speciale raskeurmeesters voor opgeleid. De hond wordt op zo’n clubmatch op goede of mindere goede kenmerken gewezen, die meestal publiekelijk verkondigd worden en daarnaast ook op papier genoteerd in het keurboekje. 

Een clubmatch begint altijd met de standkeuring. Hier wordt de eerste indruk van de hond gegeven. De geleider/renner zet de hond in stand, laat de keurmeester de schofthoogte meten, laat het gebit zien, checkt of de testikels van een reu gedaalt zijn etc. Daarnaast draaft de hnd een kort stukje als soort voorproefje op de show voor de keurmeester.

Naar aanleiding van de standkeuring wordt de hond op een bepaalde plek gezet in de ring. De hond kan als eerste starten maar ook als laatste. Hier is het dan ook zaak dat de geleider/renner alles uit de kast haalt om de hond op de eerst de plaats te houden, of van laatste naar eerste plaats te werken! De concurrentie in de ring is altijd van hetzelfde geslacht en leeftijd, hieronder ziet u de in welke categorie welke leeftijden zijn verdeeld:

A Jeugdklasse reuen: vanaf 9 tot 18 maanden
B Tussenklasse reuen: vanaf 18 tot 24 maanden
C Open klasse reuen: ouder dan 24 maanden
D Jeugdklasse teven: vanaf 9 tot 18 maanden
E Tussenklasse teven: vanaf 18 tot 24 maanden
F Openklasse teven: ouder dan 24 maanden

Tijden zo’n show beoordeelt de keurmeester de honden met anderen die in zijn klasse in de ring lopen, hier komt een kwalificatie uit en plaats waarop de hond eindigt na de show. Maar de keurmeester bekijkt de honden ook als individuen en vergelijkt deze met de rasstandaarden van de Duitse herder. Zo kan uw hond bijvoorbeeld weinig pigment hebben volgens het rasstandaard, maar kan er in uw klasse op dat moment heel veel lichte honden lopen. Dit kan dus betekenen dat uw hond op dat moment het meeste pigment heeft en daardoor toch hoger loopt dan de rest, dit zal wel terug te lezen zijn in het verslag van de hond, dat deze dus minder pigment heeft dan wat hoort. In dit verslag is ook terug te lezen welke kwalificatie uw hond krijgt, deze zijn als volgende opgesteld:

U – uitmuntend
ZG – zeer goed
G – goed
M – matig
O – onvoldoende

De kwalificatie uitmuntend kan alleen behaald worden door honden die ook een africhtingscertificaat behaald hebben en uitgebracht wordt in de openklasse. Het kan voorkomen dat uw hond 1e, 4e, 10e enz. loopt, maakt niet uit welke plek, en alsnog een kwalificatie ‘’uitmuntend’’ krijgt. Dit betekent dat u een goede Duitse Herdershond bezit, maar er daarvan wel meer in de ring gelopen hebben als u bijvoorbeeld 5e geëindigd bent. Het kan ook weer zo zijn dat uw hond eerste loopt in de openklasse maar maximaal een ‘’zeer goed’’ kan behalen omdat de hond geen africhtingscertificaat behaald heeft.

Geleiders doen aan dit soort shows voor meerdere redenenen mee. De ene doet het voor zijn eigen en de hond zijn plezier, de ander doet het voor de aankeuring van de hond. Welke reden u ook heeft voor het trainen van uw hond voor de kynologie, wij staan voor u klaar voor training en begeleiding!

 

Rasstandaard volgens het V.D.H.